Sunday, April 5, 2015

Na današnji dan četnički agresor napao Centar za obrazovanje kadrova republičkog MUP-a na Vracama

Rahmetli Samir Musić, učenik centra ubijen u napadu četničkog agresora


Gledajući rat u Hrvatskoj, stanovnici Bosne i Hercegovine početkom 1992. godine očekivali su najgore – isti scenarij po kojem će se sa svojim dojučerašnjim komšijama gledati preko nišana, ali još i više vjerovali da do toga neće doći.

Istina, sve je u prvom kvartalu ’92. godine mirisalo na rat. U nadi da će izbjeći krvoproliće, Sarajlije su se 5. aprila 1992, drugog dana Bajrama
, okupile pred zgradom Skupštine BiH. Uzvikivale su: “Ne damo Bosnu i Hercegovinu, ne želimo rat, hoćemo da živimo u slozi”.

Ali, namjera agresorskih snaga bila je jasna i poruke okupljenih golorukih stanovnika glavnog grada do njih nisu dopirale. Sve je bilo skovano i smišljeno. Sarajevo i ostatak države moraju biti stavljeni pod kontrolu SDS-a i postati dio velike Srbije i to u najkraćem roku. Kako su planirali, za nekoliko dana.

Da se počinju pisati najcrnje stranice historije BiH potvrdilo se tog 5. aprila kada su demonstranti pokušali preći preko Miljacke. Pala je i prva žrtva agresije Suada Dilberović. Ubili su je tada već do zuba naoružani i za rat spremni vojnici koji su na demonstrante pucali sa okolnih zgrada.

Oko 15 sati napadnut je i Centar za obrazovanje kadrova republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova na Vracama. Uz podršku jedinica JNA, Centar su napale oružane formacije SDS-a i dijelovi specijalne jedinice MUP-a. Centar je tada bio meta brojčano i tehnički nadmoćnijih snaga.

Učesnici bitke za Centar kazali su da su dan ranije imali indicije da bi moglo doći do sukoba. Zbog toga su straže bile “pojačane”, stražari su dobili pušku i desetak metaka! Ali, 4. aprila nije bilo dejstava. Međutim, sutradan poslijepodne vidjeli su neprijateljske snage koje su se preko okolnih livada približavale Centru.

U neravnopravnoj borbi poginuo je Samir Musić, učenik XX klase, porijeklom iz Goražda. Napadači su imali mnogo veće gubitke – 11 žrtava.

Učenici i polaznici kursa sa slabim naoružanjem pružali su otpor agresoru četiri sata i dvadeset minuta. U 19.30 sati sve je bilo završeno. Svi koji su zatečeni u Centru na Vracama zarobljeni su.

Nakon napada na Centar na Vracama bilo je jasno, rat je (i zvanično) počeo!

Reklame

0 comments:

Post a Comment